Ook in en rond het huis schuilt gevaar voor een kat en kitten. Ongelukjes zitten in een klein hoekje en dat geldt zeker voor de onderzoekende, nieuwsgierige kat.
Zie ook onze lijst met voor katten giftige planten, kruiden en struiken. En ons overzicht Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) bij vergiftiging.

Om te voorkomen dat katten of kittens gevaar lopen, gewond raken of erger, hieronder een aantal nuttige tips om de gevaren in en rond het huis te beperken.
Heeft u aanvullingen op deze lijst? Stuur ons een mail.

Aluminiumfolie. Propjes van aluminiumfolie zijn een favoriet speeltje van de doorsnee kat. Ze kunnen er echter kleine stukjes van binnenkrijgen wat hun gezondheid ernstig in gevaar brengt.

Balkon. Scherm uw balkon af met kippengaas om te voorkomen dat uw kat ongewild de buurt gaat verkennen of een aantal verdiepingen naar beneden valt. Immers, ook katten kunnen vallen!

Bontmuisjes. Verwijder eerst de plastic onderdelen voordat het aan de kat gegeven wordt. Vraag voor aankoop na of het niet van echt bont is gemaakt; u wilt met uw aankoop toch niet bijdragen aan dierenleed? 

Botjes. Geef uw kat geen (kippen)botjes. Deze kunnen versplinteren en zo veel schade aan bek, keel en ingewanden aanrichten.

Brandende kaarsen. In menig huishouden heeft de vacht van een kat vlam gevat doordat deze te dicht langs een brandende kaars liep. Snel ingrijpen van de eigenaar voorkwam erger leed. Doof brandende kaarsen als u de kamer verlaat en let er op dat uw kat er niet te dicht in de buurt van komt!

Cactussen. De stekels, ook de hele fijne, van een cactus kunnen een kat behoorlijk verwonden.

Cadeaulint. Bijzonder leuk om mee te spelen maar het is echter onverteerbaar en heeft scherpe randen. Het is dan ook raadzaam dit niet als kattenspeeltje te gebruiken.

Deuren. Een plotselinge windvlaag kan een deur doen dichtslaan. Als er een kattenpootje of -staart tussen zit, is het leed niet te overzien. Houdt bij het openen en sluiten van ramen en deuren dus rekening met de huisdieren. De aanschaf van een deurstopper is geen slecht idee. 

Draadjes. Erg leuk om mee te spelen maar berg het daarna weer veilig op. Als het in de maag of darmen van een kat of kitten terecht komt, kan het enorme, inwendige schade veroorzaken met de dood tot gevolg.

Elektrische snoeren. Niet alleen de apparatuur houdt schade over als het snoer door vlijmscherpe kattentandjes wordt doorgebeten, ook de kat krijgt een forse klap.

Elastiekjes. Ook hiervoor geldt: onverteerbaar. Niet aan de kat geven dus.

Fornuis. Laat hete pannen niet onbeheerd achter. Zet iets op een afkoelende elektrische kookplaat en wees voorzichtig met vuur (bij koken op gas).


Gezondheid. Het onderwerp hoort hier eigenlijk niet thuis, maar we kunnen het  niet vaak genoeg melden. Katten zijn gewoontedieren dus verandering van gedrag of gezondheid is vaak de indicatie van een groter probleem. Ga tijdig naar de dierenarts. 

Glaswerk. Scherven brengen geluk. Helaas geldt dat niet voor onze viervoeters, want de soms ragfijne splinters kunnen hun pootjes fors verwonden. 

Grasaar. De zaadhalmen van de wilde haver kunnen in ogen of oren van de kat terecht komen. Deze grasaren, ook wel graskruipers genoemd, kunnen door de huid / slijmvliezen heen dringen en ontstekingen veroorzaken.

Halsbanden. Bandjes zonder elastisch, uitrekbaar stukje zijn bijzonder gevaarlijk voor de kat. In hun spel kunnen ze ergens achter blijven hangen met de halsband en zo stikken. Er zijn helaas al meerdere katten zo aan hun einde gekomen.

Hengeltjes. Hengeltjes met een muisje of iets anders interessants aan een elastiek dienen na het spelen opgeborgen te worden. De kat kan er in verstrikt raken en zelfs stikken.

Honden. Sommige honden zijn bijzonder agressief tegen katten en vallen ze zelfs aan. 

Hulpdiensten. Waarschuw de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) met een sticker of bordje bij het raam dat er zich huisdieren in de woning bevinden. U kunt dit zelf maken of bestellen bij de Koningin Sophia-Vereeniging tot bescherming van Dieren.

Insecticiden. Bijzonder schadelijk voor het milieu én onze kat.

Kantelramen. Laat nooit een kantelraam onbewaakt open staan. Als een kat probeert naar buiten te komen, en deze komt klem te zitten, kan dat veel vervelende en zelfs dodelijke gevolgen hebben. 

Kattenbakgrit. Klontvormend en ander absorberend kattenbakgrit is zéér gevaarlijk voor kittens. Als een kitten in z’n onwetendheid het grit opeet, komt het in het maag- darmkanaal terecht met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Er zijn al heel veel kittens hieraan overleden.

Kerstboom. Niet alleen zéér aantrekkelijk om in te klimmen (en dan met boom, ballen en al vervolgens om te donderen of in de lichtjes verstrikt raken en dan met kerstboom achter zich aan door de kamer hollen), de kerstboom is ook giftig voor de kat. De naalden van de dennenboom zijn namelijk giftig. Ook aan het water waar de naalden in vallen, geven ze deze gifstoffen af. Zorg er dus voor dat de kat hier niet van kan drinken.