Kerstversiering. Hoe interessant het ook voor de kat is, kerstversiering is gevaarlijk. De ballen kunnen breken waardoor het glas de kattenpootjes beschadigt. Ook zaken als engelenhaar en ‘zilveren sliertjes’ dienen – ze zijn onverteerbaar – buiten het bereik van de kat te blijven. De lampjes kunnen breken en er kan kortsluiting ontstaan. 

Koorden. De koorden van Luxaflex of lamellen kunnen een kat tijdens het spel verstikken. Er zijn trieste gevallen bekend van katten die zo aan hun einde zijn gekomen.

Medicijnen. Ook hiervoor geldt; houdt ze buiten het bereik van kinderen en dieren. 

Naalden. Berg dit goed op! Je moet niet denken aan de schade die een naald aan de keel, maag en ingewanden kan veroorzaken.

Open haard. Altijd afschermen, ook al brandt hij niet. Dit geldt eveneens voor het rookkanaal, scherm dit af met bijvoorbeeld gaas zodat de kat nooit in het rookkanaal kan klimmen.

Planten. Sommige planten zijn bijzonder giftig! Houdt hier bij de aanschaf rekening mee en vraag het desnoods even na. Zie ook onze lijst met giftige planten.

Plastic. Niet alleen kunnen katten eenmaal in een plastic zak of tas gekropen, stikken, ook het eten van plastic is levensbedreigend. Een kattenkopje kan in de handvatten van een plastictas blijven steken. De kat raakt in paniek met alle gevolgen van dien.

Plafondspeeltjes. Ook speeltjes die aan het plafond of een verhoging zijn bevestigd, vormen een gevaar voor de kat. Ze kunnen erin verstrikt raken en er zelfs door stikken.

Ratten-, muizen- en mollengif. Bijzonder schadelijk voor het milieu én onze kat! 

Regenton. Niets zo lekker als uit de regenton te drinken. Toch kunt u dat in verband met kans op verdrinking beter voorkomen door de regenton af te dekken met een deksel.

Schoonmaakmiddelen. Net als voor de mens is het nuttigen van schoonmaakmiddelen zeer giftig. Houdt ze dus buiten bereik van zowel mensen als dieren. 

Strijkijzer. Niet alleen kan de kat zich hier flink aan branden, bij omstoten kan eveneens brand ontstaan. Een heet of afkoelend strijkijzer moet dan ook niet onbeheerd achter worden gelaten.

Tea Tree Olie. Dit is zeer gevaarlijk voor katten. Het kan leiden tot tijdelijke verlamming of zelfs vergiftiging. Het wordt wel eens gebruikt voor het ontsmetten van wondjes: niet voor de kat gebruiken! Soms zit er zelfs nog tea tree olie in kattenshampoo en anti vlo middelen, maar het is dus zeer giftig. 

Verkeer. Het verkeer eist jaarlijks duizenden slachtoffers onder zowel mens als dier. Woon u aan of in de buurt van een drukke weg? Dan is het te overwegen of uw tuin zo aan te passen dat de kat er niet meer uit kan, een kattenren te maken of de kat binnen te houden.

Vuilnisbak. Een vuilnisbak die vleesafval bevat heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op dieren. helaas zijn vele vuilnisbakken zo gemaakt dat de dieren er dan niet meer uit kunnen. Houd deze buiten bereik van dieren en let er bij de aanschaf van een vuilnisbak op dat deze goed afsluitbaar is.

Vuurwerk. Houdt uw kat op oudejaarsdag en zeker ook op nieuwjaarsdag binnen. Niet alleen kan de kat door het geknal in paniek raken, ook zijn er onverlaten die het leuk vinden vuurwerk naar een dier te gooien.

Vijvers. Vooral onhandige kittens willen nog wel eens in de vijver of sloot vallen. Ondanks dat een kat kan zwemmen zullen ze verdrinken als de rand te steil is. Zorg er dus voor dat ze eventueel uit de vijver kunnen klimmen.

Wasmachine en droger. Controleer altijd of er geen kat in gekropen is voor je hem aanzet! Sluit de deuren als de wasmachine en droger niet worden gebruikt, zo kunnen de katten er niet ongezien inkruipen. Maar controleer altijd of er geen kat inzit!!

WC. Houd de klep van de WC gesloten om een nat pak of in het ergste geval verdrinking te voorkomen.

IJs. Voorkom een nat pak of erger door katten bij dooi of gevaarlijk ijs binnen te houden.

Slakkengif. Ondanks de gevaren voor het totale ecosysteem (ook egels, vogels en andere slakken etende dieren krijgen het gif binnen en gaan er aan dood) wordt slakkengif nog steeds kwistig gebruikt. Zeer giftig en dodelijk voor de slak, egel, vogel én kat.