Hoeveel moet een kat per dag drinken? Mogen ze melk of is dat niet goed? En wat te doen als een kat ineens veel of juist minder gaat drinken? In dit artikel gaan we dieper in op het drinken van de kat. Belangrijkste tip: geef de kat water te drinken. Ververs dit dagelijks en zorg ervoor dat de kat op meerdere plekken in huis een bak met water heeft staan.

Waar moet ik de drinkbak zetten?

Gebruik roestvrij stalen of keramische drinkbakken. Plastic bakken kunnen smaken en geuren aannemen en snel beschadigen waardoor bacteriën vrij spel hebben. Maak de drinkbak regelmatig schoon, zo voorkomt u dat de kat via bacteriën in het water of de drinkbak ziek wordt. Zorg voor grote drinkbakken zodat de katten tijdens het drinken hun snorharen niet ‘pletten’. Zet het water en het voer niet te dicht bij de kattenbak. Katten ruiken veel beter dan mensen en willen pertinent niet eten of drinken waar het voor hen naar urine of ontlasting ruikt.

Hoeveel moet een kat per dag drinken?

Een kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Op hoe meer plekken in huis vers water tot beschikking van de kat staat, hoe meer hij wordt gestimuleerd te drinken. Uit zichzelf drinken ze namelijk niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen. Blikvoer bestaat voor een groot gedeelte uit water. Krijgt de kat dit te eten, dan drinkt hij natuurlijk wat minder.

Drinkfonteintjes: voor- en nadelen

Drinkfonteintjes zijn bijzonder aantrekkelijk voor katten; het stromende water nodigt uit tot consumptie. Houd er echter wel rekening mee dat dergelijke waterfonteintjes behoorlijk wat herrie kunnen maken en natuurlijk de nodige stroom verbruiken. Ondanks dat er fonteintjes zijn met koolfilters etc. moet ook hier het water dagelijks ververst worden en het apparaat regelmatig schoongemaakt om bacteriën te voorkomen. Een drinkfontein (hier wat voorbeelden van dergelijke fonteintjes bij Zooplus) is echter zeer uitnodigend voor katten en draagt er zeker toe bij dat de kat voldoende vocht binnen krijgt.

Meer of minder drinken: teken van ziekte

Uit de wc, de bloemenvaas, de stromende kraan, regenwater, de gieter, de vijver… katten drinken op de gekste plaatsen. Houdt echter wel goed in de gaten hoeveel je kat drinkt. Is dat meer of minder dan eerst, dan is dit vaak een teken van ziekte. Ga dan naar de dierenarts. Met bloedonderzoek of bijvoorbeeld een urineonderzoek kan worden achterhaald wat de oorzaak is. Hoe eerder u erbij bent, hoe groter de kans dat er iets aan kan worden gedaan.

Mag mijn kat melk of slagroom?

Een kat lust wel melk maar het is niet goed voor ze! Van melk of melkproducten als yoghurt en slagroom, kunnen ze aan de diarree raken. Wees matig met speciale kattenmelk teveel is nooit goed en ook hiervan kunnen de darmen van slag raken. Wilt u toch melk te drinken geven, neem dan Friese Vlag Goudband koffiemelk en leng dit aan met water.