Kies een kat die bij u past

Voordat u een kat koopt is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen voor u, uw gezin en de kat zelf. Belangrijk is dat u niet alleen de leuke kanten van een kat als huisdier ziet, maar ook de verantwoordelijkheid voor de kat neemt. Is uw huis geschikt voor een kat?

Bedenk ook dat een kat met gemak vijftien jaar wordt. Denkt u dat u het dier over tien jaar nog even leuk vindt? Veel mensen denken dat katten een hele dag alleen kunnen zijn en weinig aandacht nodig hebben. Niets is minder waar. Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact. Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.

Een kitten of en oudere kat?

De meeste mensen kiezen voor een kitten. Ze denken dat een oudere kat niet meer kan wennen aan een nieuwe omgeving en een nieuw gezin. Uit praktijk blijkt dat een oudere kat zich even goed aanpast als een kitten. De band met een oudere kat wordt dan ook even hecht als met een kitten. Een oudere kat heeft het voordeel dat het dier al een opvoeding heeft gehad en zich meestal in huis beter gedraagt dan een kitten.

Kater of poes?

De karakterverschillen tussen een kater en een poes lopen niet sterk uiteen. Over het algemeen hebben gecastreerde katers een rustiger temperament dan poezen. Bij de meeste rassen bestaat een duidelijk verschil in uiterlijk. Katers zijn over het algemeen groter en grover dan poezen.  Gecastreerde katers hebben minder de neiging om van huis weg te lopen dan poezen.

Katten samen met andere huisdieren

Katten passen zich over het algemeen gemakkelijk aan bij uw andere huisdieren, zoals andere katten en honden. Een kat samen met vogels, vissen en knaagdieren kan problemen geven. Houdt de dieren in het begin een beetje in de gaten en haal ze uit elkaar als er een gevecht ontstaat. Het is goed als de kat een eigen plekje heeft waar hij/zij zich terug kan trekken tijdens een ruzie.

Verzorging

De ene kat heeft meer verzorging nodig dan andere. Langharige katten moeten minstens één keer per dag geborsteld worden. Kortharige katten hoeft u meestal maar één keer in de week te borstelen. Maak de kattenbak wel iedere dag schoon. Geef uw kat iedere dag een goede en afwisselende voeding. Katten hebben veel behoefte aan vlees. Maar katten hebben ook behoefte aan brokjes om hun tanden te verzorgen en gezond te houden. Het is belangrijk dat uw kat iedere dag vers water krijgt. Verse melk is af te raden. Bij de meeste katten werkt dit laxerend.

Opvoeding

Als de nieuwe kat voor het eerst in huis is, heeft hij wat tijd nodig om aan de nieuwe omgeving te wennen. Dit vraagt soms wel wat geduld. Hieronder wat tips voor de eerste dagen dat de kat in huis is:

  • Katten zijn in het begin vaak wat schrikachtig. Ze hebben dan de neiging om te vluchten. Houdt daarom ramen en deuren gesloten.
  • Iedereen is nieuwsgierig naar de nieuwkomer en kinderen kunnen de kat maar moeilijk met rust laten. Katten stellen deze goedbedoelde aandacht niet altijd op prijs en lopen weg. Laat de kat op zo’n moment gewoon z’n gang gaan.
  • Voor een kat betekent een nieuwe omgeving ook stress, met als gevolg een verminderde weerstand.
  • Houdt de kat minstens de eerste twee maanden binnen om hem aan zijn nieuwe huis te laten wennen.
  • Geef in het begin alleen kleine porties voedsel. Om de kans op maag- en darmklachten te verkleinen,
  • Zet de kattenbak op een vaste, goed bereikbare plek en zorg dat de kat weet waar die staat.
  • Katten hebben een tamelijk onafhankelijk karakter.
  • Geef uw kat de ruimte om zijn nieuwe omgeving te verkennen en zich thuis te gaan voelen.
  • Zodra hij binnen is, zet u hem meteen op de kattenbak. Vanaf die plaats laat u hem zelf het huis verkennen. Op die manier vindt uw kat de weg naar de bak gemakkelijker terug.

Maak de kat vanaf het begin duidelijk wat wel en wat niet mag. U kunt uw kat bepaalde huisregels aanleren, zoals geen planten opeten, behoefte doen in de kattenbak, niet in de gordijnen klimmen of aan meubels, vloerbedekking en muren krabben.

Tijdsbesteding

Ondanks dat katten een vrij onafhankelijk karakter hebben, vragen ze toch om behoorlijk wat aandacht. U moet de kat zoals eerder gezegd minimaal 2 keer per dag eten geven en ervoor zorgen dat er vers water is. Dagelijks moet de kattenbak worden schoongemaakt. Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt. Ook zou de kat graag bij u op schoot willen liggen.

Met andere woorden; een kat is een levend wezen wat aandacht moet krijgen, wanneer u niet in staat bent die aandacht te geven, neem dan geen kat in huis.

Wij raden u aan om voordat u een kat of kitten aanschaft de huisdierenbijsluiter van het LICG door te lezen. In deze bijsluiter staat alles in over verzorging, voeding, huisvesting, gezondheid, hantering en kosten.