Niet alleen staat de vulling van de kattenbak bekend onder meerdere namen – zoals kattenbakgrit, kattenbakkorrels en kattenbakvulling – ook is het grit in meerdere soorten verkrijgbaar. Absorberend, klontvormend, met of zonder geurtje, plantaardig, biologisch afbreekbaar. Voor ons mensen is misschien de prijs en de gebruiksduur doorslaggevend bij aankoop. Voor onze harige majesteiten is de ene kattenbakvulling echter de andere niet. Ze halen spreekwoordelijk al snel hun neus op voor een kattenbakvulling, kattenbakgrit of kattenbakkorrels die hen niet aanstaat.

Drie soorten kattenbakvulling

Er zijn in feite drie soorten kattenbakvulling: van plantaardig materiaal, klontvormend en silicagel. Plantaardig materiaal is 100% biologisch afbreekbaar en kan bij het groenafval. Klontvormende vulling voor de kattenbak ‘smelt’ bij contact met vloeistof. De klonten die ontstaan zijn makkelijk uit de kattenbak te scheppen. Silicaatvulling sluit vloeistof (en geuren) volledig in en onttrekt vloeistof uit de vaste ontlasting.

Plantaardige kattenbakvulling

Plantaardige kattenbakvulling is 100% biologisch afbreekbaar. Het kan bij het groenafval. Milieuvriendelijke kattenbakvulling is gemaakt van bijvoorbeeld houtkorrels, papier, maïs, bietenpulp, compost of stro. Vaak is het absorberend vermogen hoog en geeft de vulling weinig stof af. Een voorbeeld van plantaardige kattenbakvulling is Cat’s Best.

Klontvormende kattenbakvulling

Klontvormend kattenbakgrit bestaat uit meestal uit betoniet, wat versmelt als in het contact met vloeistof komt. Het materiaal is zuinig in het gebruik, redelijk stofvrij en ook geparfumeerd verkrijgbaar. Je mag het nooit gebruiken voor kittens; ze kunnen er van eten en gaan daar dood aan. Nadeel van dit materiaal is dat het biologisch niet afbreekbaar is. Klontvormend kattengrit dat veel stof afgeeft, kan stoflongen (bij mens en kat) tot gevolg hebben. Via het wassen krijgt de kat kleine deeltjes binnen die zich in het spijsverteringskanaal ophopen. Voorbeelden van klontvormend kattenbakgrit dat voor meer dan 90% stofvrij is, zijn: Biokat’s, Extreme Classic

Silica kattenbakvulling

Silica korrels – ook wel silicagel genoemd – heeft een intensieve industriële bewerking ondergaan. Urine wordt volledig opgenomen en ook het vocht uit de harde ontlasting wordt onttrokken. Dat maakt het uitscheppen van poepjes makkelijker. Silicaat kattenbakvulling absorbeert grote hoeveelheden vloeistof en geuren op een unieke manier. Gebruik dit echter nooit voor kittens! Ze kunnen ervan eten, wat giftig en levensgevaarlijk is.

Kittens en vulling van de kattenbak

Gebruik géén klontvormend en/of absorberend grit als je kittens hebt! Je kunt het beste gewoon de niet klontvormende variant nemen. Als ze oud en wijs genoeg zijn, kun je langzamerhand overstappen op de door jou gewenste bakvulling. Kittens zijn net kinderen en stoppen van alles en nog wat in hun mond. Ze kunnen van het grit eten waardoor het in het maag- darmkanaal terecht komt. Hier zijn al heel veel kittens aan overleden!

Help, de kattenbak stinkt

Stinkt de kattenbak? Dat kun je voorkomen door de uitwerpselen zo vaak je kunt (maar minimaal 1 x per dag) te verwijderen. Vul het grit regelmatig bij. Absorbeert het grit niet meer, verschoon dan de kattenbak. Blijft de lucht je storen? Overweeg dan kattenbakvulling waar een geurtje aan is toegevoegd. Of kijk of het gebruik van sprays of poeders iets voor je is.

Overstappen op andere bakvulling

Bevalt een vulling niet en wil je op een andere overstappen? Sommige katten moeten daar geleidelijk aan wennen. Voeg in dat geval steeds een beetje meer van de nieuwe soort kattenbakvulling toe net zolang de kat eraan gewend is. Dan kun je 100% overgaan op de nieuwe bakvulling. Voor andere katten is het ineens overgaan op een andere soort kattenbakvulling geen probleem.

Tips kattenbakvulling

  • Gebruik een schepje voor het uitscheppen van de ontlasting.
  • Een uitloopmatje voorkomt stofpootjes en kattenbakkorrels door het hele huis.
  • Ben je zwanger? Laat, om toxoplasmose te voorkomen, de kattenbak door iemand anders verschonen of draag handschoenen.
  • Spoel grit nooit door het toilet. Dit is zeer schadelijk voor het milieu en je toilet kan erdoor verstopt raken.
  • Alleen kattenbakvulling met het logo van Milieukeur op de verpakking kan bij het groenafval.
  • Kattenbakvulling dat van papier is gemaakt, moet gewoon bij het restafval.
  • Gebruikt kattenbakgrit nooit in de tuin of op de composthoop gooien.
  • Doet de kat het niet op de bak? Controleer eerst of de kattenbak schoon is.
  • Meer tips bij problemen rondom de kattenbak.