Er zijn zeer veel soorten, maten en kleuren kattenbakken op de markt. Van eenvoudig tot zelfreinigend, van driehoekig tot luxe kattenbak. Voordat u tot aanschaf overgaat dient u zichzelf af te vragen wat belangrijk voor u is. Prijs? Levensduur? Gebruiksgemak? Formaat? Bedenk echter ook: is de bak makkelijk schoon te maken? Is de bak diep genoeg voor een flinke laag grit? Is de instap niet te hoog of juist te laag voor de kat? Hoeveel ruimte mag de bak innemen? Dergelijke praktische vragen helpen bij de aanschaf van een kattenbak.

Kattenbak met of zonder kap

De ene kat geeft de voorkeur aan een kattenbak met kap, de ander toiletteert het liefste zonder kap. Omdat een kat vele malen beter ruikt dan een mens, lijkt een kattenbak zonder kap het vriendelijkste voor de neus van de kat. De neus van de mens speelt natuurlijk ook een doorslaggevende rol! Niets is zo vervelend als een stinkende kattenbak. Tegenwoordig zijn er ook kattenbakken met filter op de markt die de geurtjes opnemen.

Kattenbak met of zonder klepje

Als een kat door het kattenluikje kan, kan hij ook wel wennen aan een klepje in de kattenbak zou je denken. Toch zijn er heel wat katten die het concept ‘klepje-in-de-kattenbak’ niet snappen en na gedane zaken hulpeloos de uitgang zoeken. De keuze voor een kattenbak met of zonder klep is persoonlijk. De geur blijft meer in de bak zelf hangen maar kan voor de kat aanleiding zijn de bak al snel als ‘vies’ te bestempelen. Het zoeken naar een andere, schone plek om de behoefte te doen kan het resultaat zijn.

Een grote, kleine of driehoekige bak

Kattenbakken zijn in diverse uitvoeringen, kleuren en vormen verkrijgbaar. De reguliere maat kattenbak wordt nog het meeste verkocht. Toch kan een grote kattenbak voor uit de kluiten gevallen katten zoals bijvoorbeeld de Maine Coon een oplossing zijn. Een kat heeft immers – ook op het kattentoilet – bewegingsvrijheid nodig. Een kleine kattenbak is voor kittens (gezien de lage instap) weer ideaal. En een driehoekige kattenbak is ruimtebesparend (kan in een nis of hoek worden geplaatst).

Luxe toiletteren

Er zijn zelfs hele bijzondere kattenbakken verkrijgbaar; ronde, met trap of met de ingang aan de bovenkant. Of kattenbakken die vermomd zijn als bijzetkastje.