Over het kattentoilet – de kattenbak – bestaat nogal wat onduidelijkheid. Waar moet de bak komen te staan? Welk grit kun je het beste kiezen? Welke bak is geschikt? Hoe vaak moet ik de bal verschonen? En waarmee?
We hebben wat  informatie over de kattenbak op een rijtje gezet. Lees ook onze artikelen over kattenbakgrit, waar je bij de aanschaf van een kattenbak op moet letten en over problemen met het gebruik van de kattenbak.

De plaats van een kattenbak

Zet de kattenbak bij voorkeur op een rustige plek in het huis en zorg ervoor dat de hond er niet bij kan. Plaats de kattenbak niet in de buurt van het eten en drinken van de kat. Ze hebben een zeer scherpe neus en vinden het niet prettig de kattenbak (hoe schoon deze ook is) te ruiken als ze aan het eten zijn. Plaats de kattenbak op een vaste, goed  bereikbare plek en zorg dat de kat weet waar de bak staat.

Elke kat een eigen toilet

Er wordt over het algemeen aangeraden elke kat een eigen kattenbak te geven plus 1 extra. Als je 5 katten hebt, zou je dus 6 kattenbakken moeten hebben. Dat wordt wat veel lijkt ons. Dan kun je beter overstappen op wat grotere kattenbakken en ervoor zorgen dat verspreid door het huis een kattenbak voor iedere kat bereikbaar is.

De kat laten wennen aan de bak

Zindelijkheidstraining is onzin. Elke kat weet waar een kattenbak voor dient en zal uit zichzelf zijn uitwerpselen in de bak doen. Wel is het raadzaam – bij verhuizing, verplaatsing van de kattenbak of bij een nieuwe kat – de kat éénmaal op de kattenbak te zetten. Op die manier weet hij of zij waar de kattenbak staat.

De dagelijkse schoonmaak

Met een kattenbakschepje kun je de plasjes en poepjes van een kat makkelijk uit de bak scheppen. Doe dit dagelijks zo voorkom je een ruikende kattenbak. Vul ook het grit weer aan tot de gewenste hoeveelheid. Indien anders staat aangegeven op de verpakking, is het grit niet biologisch afbreekbaar. Spoel het dus niet door het toilet.

Bak geheel reinigen

Een kattenbak moet minimaal 1 x per maand geleegd en gereinigd worden. Het oude grit kun je weggooien. Spoel de bak eerst om met heet water. Omdat de chemische stoffen in chloor en reinigingsmiddel de kat ziek kunnen maken, raden we dergelijke middelen af. Gebruik een scheutje afwasmiddel of groene zeep om de bak te reinigen. Is de bak schoon en droog, verdeel dan wat schoonmaakazijn in de bak. Dit neutraliseert eventuele geurtjes.

Kittens en de kattenbak

Gebruik voor kittens kleine kattenbakken met een lage instap. Hun pootjes zijn simpelweg nog niet lang en sterk genoeg om over de hoge rand te klimmen. Gebruik geen klontvormend of ander absorberend grit! Houd er ook rekening mee dat kittens hun ontlasting nog niet zo lang kunnen ophouden. In combinatie met kleine pootjes kan de reis naar de kattenbak soms simpelweg té lang duren en is een onbedoeld ongelukje het gevolg. Beperk de afstand tot de kattenbak door er bijvoorbeeld wat meer van neer te zetten. Als het kitten wat ouder is, kunnen ze langzamerhand worden weggehaald en kan ook een wat grotere kattenbak worden gebruikt.