Problemen op en rond de kattenbak

Er kunnen nogal wat problemen ontstaan rondom het ‘kattenbak gebeuren’. Een kat die weigert op de kattenbak te gaan of er juist uren op blijft zitten. Een kat die zijn uitwerpselen niet begraaft of juist een dusdanig fanatieke graver is dat de inhoud van de kattenbak over de vloer verspreid ligt. Een kat die overal plast en poept behalve in de kattenbak… er gaat nogal eens wat mis op en rond de kattenbak. Straf een kat echter nooit, het zal de stress vermeerderen en de problemen alleen maar doen toenemen.

Kat gebruikt kattenbak niet

Katten zijn zeer propere dieren. Ze haten het gebruik te moeten maken van een vieze kattenbak. Sommige katten gaan daarin zelfs zo ver, dat ze het vertikken om op de bak te gaan als er maar 1 plasje of poepje in ligt. Is de kattenbak schoon en wordt de kat ook niet gestoord tijdens het toiletbezoek? Zijn er ook geen andere zaken die de kat momenteel stress geven? Dan is er wat anders aan de hand. Mocht je kat ineens naast de kattenbak of elders in huis plassen of poepen, sluit dan altijd eerst lichamelijke oorzaken uit en breng een bezoek aan de dierenarts.

Kat doet behoefte naast de kattenbak

Plotselinge onzindelijkheid van de kat heeft altijd een reden. Sluit allereerst lichamelijke oorzaken uit, door de dierenarts de kat na te laten kijken op mogelijke ziekte of gebreken. Pas als blijkt dat de kat gezond is, kunt u de oorzaak achterhalen door u zich de volgende vragen te stellen. Is de bak schoon? Is recent op andere kattenbakvulling overgegaan? Of gebruikt u sinds kort een ander schoonmaakmiddel? Staat de bak nog op een goed bereikbare, veilige plek? Zijn er stressfactoren in het spel zoals een verhuizing, nieuwe gezinsleden of huisdieren? Ga na of het probleem hier soms aan kan liggen en probeer  – al dan niet in overleg met de dierenarts of een andere deskundige – het probleem diervriendelijk op te lossen.

Kat zit constant op de kattenbak

Zit je kat wel erg veel op de kattenbak? Hoor je om de vijf minuten gegraaf en komt de kat er vervolgens weer snel af? Bij steeds hele kleine plasjes lijkt je kat blaasontsteking te hebben. Vervelend en pijnlijk; de dierenarts brengt uitkomst. Heeft je kat wel aandrang om te plassen maar komt er niets of een paar druppels uit? Vindt u soms druppels urine buiten de kattenbak? Zit er bloed bij de urine? Miauwt de kat bij het plassen? Dan kan een niersteentje de urinebuis afklemmen. Ga in dat geval direct naar de dierenarts; de kat kan zichzelf vergiftigen!

Kat begraaft uitwerpselen niet

Katten begraven van nature hun plasjes en poepjes. Door het te begraven, ‘verbergen’ ze feitelijk hun aanwezigheid, de geur wordt voor een groot deel afgesloten door het materiaal waar de ontlasting mee bedekt wordt. Begraaft de kat zijn uitwerpselen niet dan wordt daar feitelijk een boodschap mee afgegeven voor andere katten: ‘hier ben ik!’. Het is in feite dus een teken van dominantie en niet af te leren. Vaak is het een kwestie er zelf wat grit over te gooien of het betreffende plasje of poepje tussentijds uit de bak te scheppen.

Kat strooit inhoud kattenbak over de vloer

Sommige katten lijken bij wijze van spreken tot aan Australië te willen graven zo fanatiek zijn ze in de kattenbak bezig. Gevolg is vaak dat de halve inhoud van de bak rondom de kattenbak verspreid ligt wat natuurlijk de nodige rommel geeft. De oplossing is simpel: schaf een kattenbak met overkapping aan en gebruik een uitloopmat. De ribbeltjes op de mat maken de kattenpootjes schoon en vangen de meeste kattenbakkorrels op. Tot slot: ook ‘gravers’ is hun gedrag niet af te leren. Het zit nu eenmaal in het beest en wij mensen zullen ermee moeten leren leven.

Kat verstopt/slaapt op de kattenbak

Als een kat de kattenbak ook gebruikt om zich te verstoppen of om er zelfs te slapen, dan is er wat aan de hand. Sommige katten beschouwen de bak als veilige plek en trekken zich hier terug bij ziekte, angst of stress. Probeer de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Is de kat ziek of vermoedt u dat, ga dan naar de dierenarts. Probeer de oorzaak van de stress of de angst weg te nemen. Blijft de kat angstig en gestresst, dan is een Feliway verdamper wellicht een optie. Deze geeft een geurtje af waardoor de kat zich veilig en op haar gemak voelt. Mocht ook dat niet werken, roep dan hulp in van een dierenarts of gedragsdeskundige.

De hond en de kattenbak

De kattenbak (en dan met name de inhoud daarvan) kan een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op honden. Voor ons mensen is het smerig om te merken dat een hond de uitwerpselen van de kat met smaak verorbert. Ook voor de kat kan het stressvol zijn gestoord te worden tijdens het toiletteren. De oplossing is simpel: plaats de kattenbak op een plek waar de hond er niet bij kan en/of koop een kattenbak met kap.