FacebookTwitter

Onze gedachten

Wij bij Katimo blijven ons verbazen over het gemak waarmee sommige mensen hun kat weg doen. Mensen gaan op vakantie en weten niet wat ze met hun kat moeten doen. De gelukkigste katten komen dan in het asiel terecht. De minder gelukkige katten komen op straat terecht en gaan zwerven. Kortom, mensen hebben dus geld genoeg voor een dure vakantie, maar een pension voor de kat is te duur. We hebben de afgelopen jaren al heel wat redenen gehoord waarom mensen hun kat besluiten weg te doen. We hebben er zo onze gedachten over.

Smoezen om de kat weg te doen

Als kitten vond je me snoezig, wat hadden we een lol. 


Je kriebelde me op m'n buikje, je aaide me over m'n bol. Als je ergens ging zitten, kroop ik dicht tegen je aan. Soms maakte ik wat kapot, maar je liet me maar begaan.

Nu ineens is alles anders, je wordt ineens "ziek" van mij. Ineens vind je overal haren, en ben je niet zo blij. 
Je wilt ook graag een baby, en dus mag ik niet meer in huis. Nu zwerf ik dus buiten, en heb niet meer een thuis. Ik kan dit niet begrijpen, hoeveel ik ook van je hou. Ik bedel nu om eten, en crepeer van de kou.

Wat heb ik je aangedaan, wat deed ik dan toch fout. Ooit hoop ik een mens te vinden, die oprecht van mij houd. Die geef ik dan veel kopjes, en kruip lekker op schoot. En hopelijk beland ik niet weer, na een paar jaar in de goot.

Wat dacht je van de zogenaamde 'weg doen om de kinderen' smoes. Mensen besluiten om een kind te nemen en de kat die al 10 jaar bij het gezin hoort wordt gedumpt, met veel geluk bij het asiel. Alsof zo'n kat ooit nog een goed tehuis zal vinden ... en als hij die al vindt, zou hij na zoveel jaar nog kunnen wennen aan een andere omgeving? Hoe zou jij het vinden om uit je eigen huis weggerukt te worden?

Na 4 of 5 jaar ineens allergisch geworden? Slechte smoes. En mocht je echt allergisch zijn, bedenk dan dat er medicijnen verkrijgbaar zijn waarmee de symptomen onderdrukt kunnen worden.

Wat bezielt iemand om een kat, als hij ouder wordt, maar naar het asiel te brengen omdat hij nu misschien meer kwaaltjes zal krijgen en dus misschien meer geld gaat kosten? Wie het begrijpt mag het zeggen.

We gaan verhuizen naar een woningcomplex waar geen katten worden toegestaan'. Dan ga je daar toch niet wonen als je een kat hebt?! Maar goed dat op alle complexen wel kinderen zijn toegestaan, stel je voor.

Of ze nemen er een hond of andere kat er bij en het blijkt niet goed te gaan, Hoe vaak kan dan de kat het veld ruimen? Alleen zwanger zijn en dan de poes maar alvast weg doen? Laat uw partner tijdens de zwangerschap de bak maar eens schoonmaken en houdt de kinderkamer gesloten voor de poes.

Gratis af te halen: kat, poes of kitten

En dan de manier waarop katten te koop worden aangeboden. Het gaat van kwaad tot erger. 'Wegens omstandigheden gratis aangeboden'. Weten deze mensen dan niet dat er honderden handelaren op het internet rond surfen, om gratis katten te zoeken om daar bontjassen van te maken of de dieren verkopen aan de vivisectie? Weten ze het niet? Of willen ze het niet weten?

Denken mensen, die hun kat hebben afgestaan, ooit nog terug aan dat bijzondere wezentje? Aan hoe hij als kitten was? Aan de manier waarop hij altijd stond te wachten als je thuiskwam? Vragen ze zich nooit af hoe het nu met hem gaat? Zou er ooit een tijd komen dat alle mensen rekening gaan houden met 'alles wat leeft'. Of is dat slechts een illusie?

Gelukkig zijn er voldoende opvanghuizen in Nederland, die voor de poezen weer een warm, liefdevol en vooral blijvend thuis zoeken. Natuurlijk begrijpen we hier bij kattenopvang en kittenopvang Katimo ook dat er in een mensenleven omstandigheden kunnen zijn, die iemand ertoe dwingen afstand te moeten doen van je dier. Maar we hebben echt al heel wat smoezen moeten aanhoren...

CheckStat