FacebookTwitter

Informatie over de kattenbak

kOver het kattentoilet – de kattenbak - bestaat nogal wat onduidelijkheid. Waar moet de bak komen te staan? Welk grit kun je het beste kiezen? Welke bak is geschikt? Hoe vaak moet ik ‘m verschonen? En waarmee? We hebben het e.e.a. aan informatie over de kattenbak voor je op een rijtje gezet. Lees ook onze artikelen over kattenbakgrit, waar je bij de aanschaf van een kattenbak op moet letten en over problemen met het gebruik van de kattenbak.

De plaats van een kattenbak

Zet de kattenbak bij voorkeur op een rustige plek in het huis en zorg ervoor dat de hond er niet bij kan. Plaats het kattentoilet niet in de buurt van het eten en drinken van de kat. Ze hebben een zeer scherpe neus en vinden het niet prettig de kattenbak (hoe schoon deze ook is) te ruiken als ze aan het eten zijn. Plaats de kattenbak op een vaste, goed bereikbare plek en zorg dat de kat weet waar de bak staat.

Elke kat een eigen toilet

Er wordt over het algemeen aangeraden elke kat een eigen kattenbak te geven plus 1 extra. Als je 5 katten hebt, zou je dus 6 kattenbakken moeten hebben. Dat wordt wat veel lijkt ons. Dan kun je beter overstappen op wat grotere kattenbakken en ervoor zorgen dat verspreid door het huis een kattentoilet voor iedere kat bereikbaar is.
sonja_van_der_gaag_kattenbak

De kat van Sonja van der Gaag betrapt tijdens een intiem moment. 


De kat laten wennen aan de bak

Zindelijkheidstraining is onzin. Elke kat weet waar een kattenbak voor dient en zal uit zichzelf zijn uitwerpselen in de bak doen. Wel is het raadzaam – bij verhuizing, verplaatsing van de kattenbak of bij een nieuwe kat – de kat éénmaal op de kattenbak te zetten. Op die manier weet hij of zij waar de kattenbak staat.

De dagelijkse schoonmaak

Met een kattenbakschepje kun je de plasjes en poepjes van een kat makkelijk uit de bak scheppen. Doe dit dagelijks zo voorkom je een ruikende kattenbak. Vul ook het grit weer aan tot de gewenste hoeveelheid. Indien anders staat aangegeven op de verpakking, is het grit niet biologisch afbreekbaar. Spoel het dus niet door het toilet. De plasjes en poepjes kun je het beste in een dichtgeknoopte plastic zak in de vuilnisbak stoppen.

Bak geheel reinigen

Een kattenbak moet minimaal 1 x per maand geleegd en gereinigd worden. Het oude grit kun je in een vuilniszak doen en weggooien. Spoel de bak eerst om met heet water. Omdat de chemische stoffen in chloor en reinigingsmiddel de kat ziek kunnen maken, raden we dergelijke middelen af. Gebruik een scheutje afwasmiddel of groene zeep om de bak te reinigen. Is de bak schoon en droog, verdeel dan wat schoonmaakazijn in de bak. Dit neutraliseert eventuele geurtjes.

Kittens en de kattenbak

Gebruik voor kittens kleine kattenbakken met een lage instap. Hun pootjes zijn simpelweg nog niet lang en sterk genoeg om over de hoge rand te klimmen. Gebruik geen klontvormend of ander absorberend grit! Houd er ook rekening mee dat kittens hun ontlasting nog niet zo lang kunnen ophouden; in combinatie met kleine pootjes kan de reis naar de kattenbak soms simpelweg té lang duren en is een onbedoeld ongelukje het gevolg. Beperk de afstand tot de kattenbak door er bijvoorbeeld wat meer van neer te zetten. Als het kitten wat ouder is, kunnen ze langzamerhand worden weggehaald en kan ook een wat grotere kattenbak worden gebruikt.

We vroegen op onze Facebookpagina: 'Wat zijn de gewoontes van jouw kat als het gaat om de kattenbak?' Hieronder een aantal reacties.

Esther: ‘Ik heb ooit een poes gehad die mopperend en wel de drollen van de anderen stond te begraven. Proper meisje was dat. Wij hebben twee kattenbakken naast elkaar staan. De linker - en ik maak geen geintje - wordt gebruikt voor de grote boodschap, de rechter voor de kleine. Dat heeft diezelfde poes de kittens van destijds geleerd. En zij gaven het als volwassen katers destijds weer door aan mijn huidige tweetal.’

Cintha: ‘De driehoek kattenbak gebruikte ik voor het nestje kittens, het had een erg lage instap wat een voordeel was. Doorgaans gebruik ik erg grote kattenbakken voorzien van klep en filters, de filters worden ook vervangen.’

Desiree: ‘De kattenbak staat ver van de voerbakjes qua standplaats en op een rustige plek (waar de hond er ook niet bij kan).’
Claudia: ‘Ik gebruik voor mijn kitten van 4 maanden een kleine open kattenbak beneden bij de achterdeur. Als ze dan buiten is aan haar tuigje kan ze er toch haar behoefte doen. Daarnaast heb ik een grote met kap boven op haar kamer waar ze slaapt en is als ik moet werken. De deur is nog niet dicht, dat komt wel als ze wat groter is en ze dat principe door heeft.’ 

Astrid: ‘Ik heb een kattenkamer en er staan 6 bakken voor 5 katers, alle bakken zijn zonder klep.’

Audrey: ‘We zijn er vanaf dag 1 laaiend enthousiast over het PeeWee kattenbaksysteem. Het is een kattenbak met een soort zeef je gooit hier PeeWee korrels in. De poepresten schep ik eruit en spoel ik door de wc. De plas verandert in zaagsel en valt door de zeef in de onderbak. Het stinkt helemaal niet en super hygiënisch. Ik zou iedereen dit aanraden. Het voordeel is ook nog dat je heel lang met de korrels doet.’

Dit artikel is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Mocht u desondanks toch een onvolkomendheid ontdekken, stel ons daar dan s.v.p. van op de hoogte via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Binnen Katten van A tot Z zijn eveneens artikelen geschreven over kattenbakgrit, over de aanschaf van een kattenbak en over mogelijke problemen bij het gebruik van de kattenbak.
CheckStat